Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο παγιδευμένος τζίτζικας





 Του Πάνου Β.

Ένα καλοκαίρι αλλιώτικο από τα άλλα. Γιατί έμοιαζαν άλλα καλοκαίρια μεταξύ τους;
Υπήρχαν καλοκαίρια με πολλή ζέστη και χωρίς λεφτά. Με ένα σακίδιο στη πλάτη με ωτοστόπ για άγνωστους προορισμούς. Με οδηγούς που σταματούσαν και σε ρωτούσαν που πας και σε έπαιρναν μαζί τους. Τσάμπα.
Υπήρχαν καλοκαίρια με λεφτά και αιρκοντίσιον. Που διάλεγες από το αιρτίκετς προορισμό και ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Με τη χαρά του διεθνοποιημένου τουρίστα , το Παρίσι, το Βερολίνο, γινόντουσαν Παγκράτι. Έτσι απλά.
Υπήρχαν καλοκαίρια όπως εκείνο στο μαιευτήριο. Που δεν νοιάζεται κανείς για διακοπές, μόνο για μπιμπερό, πάνες , κούνιες κλπ. Καλοκαίρι που οι εποχές δεν έχουν σημασία.
Υπήρχαν και καλοκαίρια με θανατικά και νοσοκομεία. Αυτά που θες να ξεχάσεις και στα θυμίζει η ζέστη.
Φέτος μια μεγάλη βόλτα στη Βόρεια Εύβοια με προσγειώνει ομαλά. Στα πολύβουα Λουτρά ο
κόσμος πλημυρίζει τη παραλία και βολτάρει ακατάπαυστα. Κάπου στο πλάϊ το ανεκδιήγητο κουφάρι από το ΚΥΜΑ θυμίζει σε όλους σε ποια χώρα ζούμε. Ο αέρας με τη μυρωδιά των ιαματικών , η θάλασσα, το λιμάνι και ο ζωοδότης της αγοράς κόσμος, σεργιανάει, ευτυχώς.
Μετά για καφέ στον Άη Γιώργη. Τρία ευρώ ο φρέντο με θέα τα ψαροκάϊκα γεμάτα με μετανάστες ναυτικούς και την απλωμένη μπουγάδα τους ανάμεσα στα καφάσια. Τα θαλάσσια ταξί γεμάτα κόσμο οργώνουν τη θάλασσα της Λιχάδας.
Μετά μια βουτιά στη πάνω μύτη της Εύβοιας. Εκεί που ξεκινούν τα τρελά νερά, εκεί που δεν μπορείς να βρεις δυο μέτρα γης να βγάλεις τις σαγιονάρες. Κάθε εκατοστό παραλίας έχει καταληφθεί από τους φυσιολάτρες με σκηνές, τροχόσπιτα και τροχοβίλες. Ο ίσκιος των πεύκων πανάκριβος και οι μισόξερες δάφνες, ακόμα κι αυτές,  κατειλημμένες. Η θέα στα Λιχαδονίσια με τα ακριβά σκάφη και το κολύμπι στα διαυγέστερα νερά της Εύβοιας είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ.
Για φαγητό στους Ωρεούς. Ο Αντώνης με τον φιλικό επαγγελματισμό του, δεν αφήνει κανένα παραπονούμενο. Αισιόδοξος και για το σήμερα και για το αύριο, άλλος ένας γνήσιος Ευβοιώτης επαγγελματίας, για όλη τη χρονιά και παντός καιρού.
Ο απογευματινός καφές στο Νέο Πύργο. Στο μεγάλο κεντρικό δρόμο στήνεται το παζάρι για τη γιορτή της Παναγίας. Ότι πάρεις ένα ευρώ, πλαστικά παιχνίδια, σώβρακα και φανέλες. Ξεχωρίζουν τα βασιλικά και η αναγγελία της έκθεσης του Λεωνίδα Τζάνη, με τις απίστευτες φωτογραφίες του τόπου μας.
Επιστροφή στη Λίμνη. Στην έξοδο της Αιδηψού το «απαγορεύεται»  με το αδιέξοδο στις ταμπέλες, φωτογραφίζουν το ευθυνόφοβο κράτος, με τους πολίτες που αδιαφορούν για αυτό. Στη Λίμνη τα αυτοκίνητα εμποδίζουν τον κόσμο, αλλά τόσους Αύγουστους δεν νοιάστηκε κανείς για αυτό. Η βόλτα στη παραλία ακόμα και με τα πόδια δύσκολη, με χιλιάδες χαιρετούρες γνωστών και φίλων πλάι στα γεμάτα τραπεζάκια. Εικόνες οικονομικής παλιννόστησης.
Το καλοκαίρι στη Βόρεια Εύβοια έχει παγιδευτεί. Ανάμεσα στα πεύκα, στους καταρράκτες, στα νερά και στις παραλίες. Με βόσταλο ή με άμμο, με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό. Ακόμα και με πολιτισμό. Δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι να δίνουν τα πάντα για να έχεις από μια ομιλία μέχρι μια συναυλία. Από τσάμπα έως Τσαμπά.  Ότι τραβάει η όρεξή σου.
Τελικά το καλοκαίρι που ζεις είναι και το πιο δροσερό.

Δημοσιεύθηκε στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας στις 15-8-2015



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν