Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

εκδήλωση στη Λιχάδα Ευβοίας


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟ-ΕΥΒΟΪΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΛΙΧΑΔΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015, η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου και ο χρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης παρουσίασαν την βόρειο-ευβοϊκή παραδοσιακή κληρονομιά στη Λιχάδα Ευβοίας, προσκεκλημένοι του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιχάδος και ιδιαιτέρως του Άρχοντα Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Θανάση Παπαγεωργίου.   
Στα πλαίσια των διήμερων εορτασμών προς τιμήν της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας
της Λιχάδος, η κ. Ντέλιου παρουσίασε το βιβλίο της «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» σε συνεργασία με το εργαστήριο του κ. Ραμιώτη, το οποίο πλαισίωσε την εκδήλωση με τα χειροποίητα αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων που κατασκευάζει. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο στεγάζει συλλογή εκκλησιαστικών και λαογραφικών κειμηλίων της περιοχής, με πρωτοβουλία του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Θεόδωρου Μπούρα.
Με φόντο τον παραδοσιακό αργαλειό, όλοι οι ομιλητές ευαισθητοποίησαν το κοινό σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η διάσωση, καταγραφή και προβολή των λαογραφικών στοιχείων του Βορειοευβοϊκού πολιτισμού. Η κ. Ντέλιου εστίασε την ομιλία της στην ενημέρωση των παρευρισκομένων για τα τοπικά δημιουργήματα της λαϊκής τέχνης, την σχέση που αυτά είχαν με τις τοπικές παραδόσεις  και την ιστορική τους πορεία, δίνοντας μια ιδέα για το βάθος της ρίζας του λαϊκού πολιτισμού και την ανάγκη κατανόησης του παρελθόντος προκειμένου να στηρίξουμε σε αυτό το μέλλον. Ο κ. Ραμιώτης ανέλυσε ιδιαίτερα τον τρόπο κατασκευής των παραδοσιακών κοσμημάτων και έκανε φανερό τον κόπο και την αξία που αυτά είχαν και έχουν, ενώ η εικαστικός και ποιήτρια κ. Κατερίνα Αθηνιώτου-Παπαδάκη με βαθύ συναισθηματικό λόγο, μετέφερε τους παρακολουθούντες μέσα στον χρόνο προκαλώντας εύστοχους προβληματισμούς πάνω στο συμβολισμό της παραδοσιακής φορεσιάς και αντιπαραβάλλοντας το παραδοσιακό στο σύγχρονο ένδυμα και στις αξίες που αυτά εμπεριέχουν. Παραλλήλως προβλήθηκαν και δύο βίντεο σχετικά με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα κοσμήματα.
Την εκδήλωση έκλεισε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Θεόδωρος Μπούρας , ο οποίος, ανέκαθεν ευαισθητοποιημένος στη διάσωση του λαϊκού πολισμού, τίμησε την κ. Ντέλιου για το βιβλίο της με αναμνηστική πλακέτα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πανοσιολογιώτατοι Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Χαλκίδος π. Δαμασκηνός Μάκρας  και π. Ιωάννης Βουτσιλάκος και ο Κοζανίτης λαογράφος-συγγραφέας Λάζαρος Ε. Νάνος.
Εν συνεχεία οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τον Πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεομήτορος τον Ιερό Ναό, ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και την Αγία Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγ. Μαρίνας, η οποία παρέμεινε στη Λιχάδα για δύο ημέρες προς ευλογία. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,