Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Stop στη νέα ευρωπαϊκή αδειοδότηση του Roundup!

Έρευνες το χαρακτηρίζουν καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο

Στις 7 Μαρτίου οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται με την ψήφο τους να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για εκ νέου αδειοδότηση, επί μια 15ετία, της χρήσης του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου σήμερα παρασιτοκτόνου, του glyphosate, που κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα  Roundup της πολυεθνικής αγροχημικών Monsanto.

 Αυτό σημαίνει ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση, σε λίγες μέρες, βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σημαντική επιλογή και οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί επ’ αυτής αποφασιστικά με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το συγκεκριμένο αγροχημικό, κάθε άλλο παρά είναι «τόσο ασφαλές όσο και το αλάτι» όπως ισχυριζόταν παλαιότερα η εταιρία παραγωγής του, ενώ η τεκμηρίωση γι’ αυτό διογκώνεται.
Μια έκθεση ογκολόγων ερευνητών του IARC (ερευνητικός οργανισμός για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2015 (1,2), κατέληξε ότι τα φυτοφάρμακα που περιέχουν glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνα»  ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε glyphosate ή σε σκευάσματα με βάση το glyphosate είναι γονοτοξική (μεταλλαξιογόνος)". Ακόμη έρευνα που διεξήχθη για την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της γης»  βρήκε ίχνη στα ούρα όλων των ανθρώπων που εξετάσθηκαν σε διάφορες χώρες.
Στη Γερμανία, γνωστή για την ευαισθησία της στην ποιότητα της μπύρας (500 χρόνια ισχύει ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας), έχει γίνει σάλος από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Μονάχου ότι βρήκε ίχνη glyphosate σε πολλές γερμανικές μπύρες. Λίγες μέρες πριν, ο φόβος των επιπτώσεων στην υγεία οδήγησε στην απόσυρση 3000 κουτιών σερβιετών, κατασκευασμένων με οργανικά υλικά, σε Γαλλία και Καναδά, διότι βρέθηκε επιμόλυνσή τους με glyphosate.
Τα μέτρα περιορισμού (μέχρι και πλήρους απαγόρευσης σε κάποιες χώρες) πολλαπλασιάζονται. Ένα πανευρωπαϊκό κίνημα συλλογής υπογραφών έχει ήδη συγκεντρώσει 170.000 υπογραφές κατά της νέας αδειοδότησης. Έφτασε η ώρα να σταματήσει η σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας υγείας και παράλληλα να αναχαιτισθούν οι βαριές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους επικονιαστές.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση η χώρα μας να συμφωνήσει στην εκ νέου αδειοδότηση του glyphosate με βάση την αρχή της προφύλαξης, μιας και σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Η μακροχρόνια προστασία της υγείας, των καλλιεργήσιμων εδαφών και της άγριας ζωής δεν μπορεί να τίθεται κάτω από τα κέρδη των πολυεθνικών αγροχημικών. Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η συνολική κατάργηση της χρήσης των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον και η ανάπτυξη μιας ποιοτικής, οικολογικής και βιώσιμης γεωργίας».

Η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,