Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

4,3 R.Ε!, δεν πάθαμε και τίποτα...


του Πάνου Β.
Μετά τη πλύση εγκεφάλου επί μέρες από τους Ιταλικούς σεισμούς στα κανάλια, ήρθε και η ώρα της δικής μας δοκιμασίας.
4,3 ριχτεράκια στη μέση της Βόρειας Εύβοιας που τουλάχιστο ανησύχησαν μικρούς και μεγάλους.
Λίγο αργότερα ο σεισμολόγος Κος Λέκκας είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και ο κόσμος ησύχασε.
Εν τω μεταξύ διδάσκοντας στο σχολείο, με την εμπειρία πολλών σεισμών, προσπάθησα να ισορροπήσω τα αισθήματά μου ανάμεσα στο "δεν είναι τίποτα δεν πειράζει" και στο "τι πρέπει να γίνει".

Μια μαθήτρια είχε αντιληφθεί τον ασήμαντο προσεισμό των 2 περίπου ρίχτερ. Η ανησυχία ήταν παραπάνω από έκδηλη, μάθημα δεν γινόταν με τίποτα και τα παιδιά κατέβηκαν στο προαύλιο.
Ακολούθησε σε 5 λεπτά ο μεγαλύτερος σεισμός των 4,3 που τον άκουσα καθαρά κατεβαίνοντας μόνος τις σκάλες.Μάλλον πανικός, αλλά όλοι ήταν έξω.
Τώρα τι κάθομαι και σκέφτομαι το αν.Αν δηλαδή τα μεγέθη ήταν μεγαλύτερα κατά 1-2 μονάδες ποια θα ήταν η εικόνα;Το τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνουμε τότε σαν καθηγητές επιβάλλεται από κάποια σχολικά πρωτόκολλα που τα ακολουθούμε πιστά.Σε μια περίπτωση ιταλικού σεισμού πιθανά είναι καλύτερα να μας βρει στο σχολείο παρά στη Λίμνη, ιδιαίτερα βράδυ.Έχουμε μεγαλύτερη άπλα , πιο νέο κτίριο και οι καθηγητές προσέχουν τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα από τους γονείς τους.Από την άλλη, αν και ξέρουμε ότι δεν το αποφεύγουμε, ποια μέτρα αντισεισμικής προστασίας έχουμε πάρει σαν χωριά;Για να μη μπω στα σπίτια με τις ψηλές αστήρικτες βιβλιοθήκες και ράφια, καθώς και τους μεγάλους υαλοπίνακες παντού.Να μη πω τη διευθέτηση του οδικού δικτύου που κάπου θυμίζει τα ιταλικά χωριά χωρίς όμως να έχει γίνει εδώ σεισμός.
Σίγουρα δεν πάθαμε απολύτως τίποτα.Δεν πάθαμε καν ούτε ένα σκούντημα, για καλύτερη προετοιμασία για το μεγάλο σεισμό σε 1 λεπτό ή σε 100 χρόνια.
Όπως πιθανά κι από τη φωτιά που πέρασε, ή από τις προβλεπόμενες πλημμύρες που δεν έχουν έλθει ακόμα.
Το διάχυτο είναι ότι τη μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρει το "άναψε και συ ένα κεράκι".
Θα απαντήσω ότι και οι Ιταλοί γείτονες άναβαν κεράκια και πιθανά τα καθολικά κεράκια να έχουν μεγαλύτερη ισχύ,αλλά το μεγάλο κακό έγινε.
Πρέπει να ζούμε με την αγωνία της καταστροφής;Όχι φυσικά, αλλά έχουμε πια τόση εμπειρία που μπορούμε αξιοποιώντας τη, να ελαχιστοποιήσουμε την όποια καταστροφή.Και συνήθως χωρίς ιδιαίτερα κόστη.
Σήμερα κατάλαβα ότι μόνο στο σχολείο αισθάνεται κάποιος ασφάλεια.
Φυσικά όπως  μπορεί αυτό να το εννοεί ο καθένας.

θα μπορούσαν να είναι εικόνες από το μέλλον και αυτό δεν είναι γρουσουζιά ,
 αλλά επιταγή της φύσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,