Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ζωή Λιβανίου για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η 8η Μάρτη είναι μια ημέρα συμβολική, μια ημέρα μνήμης και τιμής στις γυναίκες που διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη το 1857 διεκδικώντας τα εργασιακά αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Σήμερα στις χώρες του «δυτικού πολιτισμού» και στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους και πραγματικής ισότητας.  Η διάδοση της παιδείας, οι νέες δυνατότητες διεύρυνσης του πνεύματος και διάδοσης της πληροφορίας ευνοούν την περαιτέρω επικράτηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, την διεύρυνση των δικαιωμάτων, ενώ η τεχνολογική άνθιση έχει από καιρό διαμορφώσει τις
νέες συνθήκες πάνω στις οποίες καλούμαστε να υπάρξουμε.
·         Παρ όλα αυτά είναι ακόμα απογοητευτικά τα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο αφού το 47% σχεδόν οι μισές γυναίκες είναι θύματα ανθρωποκτονιών από μέλη της οικογένειας η συντρόφους.
·         Ένα στα τρία κορίτσια 15 έως 19 χρόνων έχουν υποστεί ακρωτηριασμό / αποκοπή γεννητικών οργάνων.
·         Σχεδόν  750.000.000 γυναίκες και κορίτσια παντρεύτικαν πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος .
·         Στην υποσαχάρια Αφρική και τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες 12.000.000 γυναίκες γέννησαν πριν τα 18 τους χρόνια.
·         Σήμερα, 32 εκατομμύρια κορίτσια είναι εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29 εκατομμύρια εκτός του χαμηλότερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερες από τις μισές έχουν επιτύχει ισότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
·         Οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των φύλων εντοπίζονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου μόνο 79 κορίτσια εγγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κάθε 100 αγόρια. Επιπλέον:
·         Στα τρία τέταρτα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από μία στις πέντε έφηβες έχουν βιώσει τη βία από το σύντροφό τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
·         Η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ εφήβων κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα υψηλότερα ποσοστά στη Νοτιοανατολική Ασία (ένας στους έξι θανάτους εφήβων κοριτσιών).
Στον αντίποδα η σύγχρονη γυναίκα και ο προοδευτικός κόσμος έρχονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, νέες αμφισβητήσεις, νέας μορφής προσπάθειες απεμπόλησης δικαιωμάτων των πιο αδύναμων προς όφελος των πιο ισχυρών. Η παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική  κρίση, το μεταναστευτικό, ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, αποδεικνύουν  ότι οι γυναίκες στην συντριπτική τους πλειοψηφία πλήττονται πιο εύκολα και πιο βίαια.
Είμαστε υποχρεωμένοι, καθημερινά και όχι μόνο την 8η Μάρτη, να επαγρυπνούμε να παρεμβαίνουμε και να περιορίζουμε κάθε έκφανση, μικρή ή μεγάλη που αμφισβητεί την ισότητα, που κατηγοριοποιεί δικαιώματα, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο κατά περίπτωση. Η θέση της γυναίκας σήμερα στην Ελλάδα υποχωρεί παρά τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να την υποστηρίξει. Οφείλουμε όλοι μαζί, άντρες και γυναίκες, όλοι όσοι αντιλαμβανόμαστε την δικαιοσύνη ως κύριο θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας, να αντισταθούμε και να αποτρέψουμε κάθε εξέλιξη που θα υποθηκεύσει το μέλλον και τη θέση της γυναίκας σε αυτό. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η γυναίκα ως εργαζόμενη, ως μητέρα, ως σύντροφος, ως νοικοκυρά, κατέχει και οφείλει να κατέχει κυρίαρχη και ισότιμη ,θέση στο σχεδιασμό κάθε πολιτικής, στην εξέλιξη κάθε κοινωνικής πρωτοβουλίας.  


   Ζωή Ευαγγέλου Λιβανίου

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ του ΣΤΡΙΖΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν