Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

λήψη μέτρων για τα πλατάνια της περιοχής Δασαρχείου Λίμνης

Καθορισμός ζωνών και λήψη μέτρων για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

Στον καθορισμό έξι (6) οριοθετημένων ζωνών και στη λήψη μέτρων προχώρησε με απόφασή της η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας με σκοπό τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου.

Οι θέσεις στις οποίες διαπιστώθηκε προσβολή από το μύκητα Ceratocystis platani βρίσκονται στη περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λίμνης και απεικονίζονται στο χάρτη
που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση (αριθ. 3579/183439/25.10.2017).

Για κάθε μία από τις προαναφερόμενες έξι θέσεις τίθενται περιορισμοί και λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού. Ειδικότερα:

1. Σε ακτίνα εκατό (100) μέτρων γύρω από τον τόπο, στον οποίο διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός (Εστιακή Ζώνη), απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες θέσεις που φύονται πλατάνια (όπως οι καθαρισμοί δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και στην περίπτωση που δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να ακολουθηθούν επισταμένως οι παρακάτω οδηγίες:

Σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων,
Απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα για την απολύμανση των μηχανημάτων αλλά και των λοιπών εργαλείων που τυχόν έχουν χρησιμοποιηθεί.
2. Σε ακτίνα ενός (1) χλμ γύρω από την εστιακή ζώνη (Ζώνη Ασφαλείας) θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια της προσβολής.

Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου Πλατάνου απαγορεύεται από τις προαναφερόμενες καθορισμένες ζώνες προς άλλες περιοχές.

Οι παραβάτες της απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τα οριζομένα στο άρθρο 6 – Κυρώσεις της με αριθμ. 119999/22-09-2004 (Φ.Ε.Κ. 1454/τ.Β/2004) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A97%CE%A9%CE%95%CE%9F%CE%A110-%CE%A1%CE%A70?inline=true





Έχοντας υπόψη:
1.      Τις διατάξεις των άρθρων 66, 220 και 268 του ΝΔ 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», όπως ισχύει.
2.      Την με αριθμό 11999/22-09-2004 (ΦΕΚ1454/τ.Β) ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου».
3.      Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87/τ.Α/2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».
4.      Τις διατάξεις του Π.Δ. 138/2010 (Φ.Ε.Κ. 231/τ.Α/2010) «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας».
5.      Την με αριθμό 3579/183439/25-10-2017 (ΑΔΑ:               Ω7ΩΕΟΡ10-ΡΧ0) απόφαση της
Διεύθυνσης Δασών Ευβοίας «περί καθορισμού ζωνών και λήψης μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους Πλατάνου, στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Λίμνης».
6.      Την με αριθμό 1/26-3-2013 Δ Α Δ Ρυθμιστική Διάταξη Καυσοξύλευσης.
7.      Το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί σε διάφορες θέσεις περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Λίμνης η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού ceratocystis platani, που προκαλεί την καταστρεπτική ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου
8.      Την με αριθμό 3674/188405/02-11-2017 απόφαση Δ/νσης Δασών Ν. Ευβοίας με την οποία εγκρίνεται η παρούσα αστυνομική διάταξη.
9.      Το γεγονός ότι ο πλάτανος είναι πολύτιμο δασοπονικό είδος αφενός για την παραγωγική του αξία σε ξυλεία πολλαπλών χρήσεων και αφετέρου για τις κοινωφελείς του επιδράσεις με την ιδιότητα να καταλαμβάνει και να προστατεύει τις κοίτες των χειμάρρων, να προσδίδει εξαιρετική αισθητική στο τοπίο και να δημιουργεί υγιεινό περιβάλλον πρόσφορο για αναψυχή και συνεπώς η διαχείρισή του πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην αξιοποίηση των πολλαπλών ωφελειών του.




Την απαγόρευση σε όλη την περιφέρεια του Δασαρχείου Λίμνης σε δημόσια ή μη δάση, σε δασικές καθώς και χορτολιβαδικές εκτάσεις,
-        την υλοτομία ατόμων πλατάνου καθώς και την κλάδευση ιστάμενων ατόμων πλατάνου
-        κάθε υλοτομία πλατάνου που φύεται αραιά και μεμονωμένα σε γεωργικά καλλιεργούμενες εκτάσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Δασάρχη.
Οι παραβάτες της παρούσας καθώς και εκείνοι με εντολή των οποίων ενεργούν αυτοί, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας (άρθρα 268 και 271 Ν.Δ. 86/69 όπως ισχύουν).
Η εφαρμογή της παρούσας, της οποίας η ισχύς είναι πενταετής και αρχίζει από την ημερομηνία ανάρτησης της στον Ιστότοπο του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ανατίθεται στη Δασική Υπηρεσία, στην Αστυνομία και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη.


Η Αναπληρώτρια Δασάρχης Λίμνης


Ζωή Κοτρώνη
Δασολόγος με βαθμό Α'




ΜΕΤΑΧΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ


Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani. Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται (Εικ. 2) σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος (Εικ. 1).
Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Συμπτώματα-Διάδοση

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Εκδήλωση για την ΕΛΔΥΚ στο Σπαθάρι

  της Γιάννας Κορέλη -Μπουλουγούρη φωτο Γιάννη Δραπανιώτη Το Σάββατο   14 Σεπτεμβρίου 2019 έγινε με κάθε επισημότητα   η καθιερωμένη τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κατά την Τουρκική εισβολή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εξής: Ο πρέσβης   της Κυπριακής   Δημοκρατίας κ. Κενεβέζος Κυριάκος   Ο εκπρόσωπος της   Σχολής Πεζικού Χαλκίδας συνταγματάρχης κ.   Πράγιας Αντώνιος, επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας.    Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας περιφερειακός σύμβουλος κ. Τοουλιάς Ανδρέας,     Ο   διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μαντουδίου     Αστυνόμος Β’ κ. Ντούλμας Δημήτριας   Ο προϊστάμενος του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου   Υποπλοίαρχος Λιμενικού κ . Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος    Ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου,   πυρονόμος   κ. Φίφας Αθανάσιος     Ο Δήμαρχος   Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Τσαπουρν

Μετασχηματιστές που κάνουν... ΜΠΑΜ!

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί στο δίκτυο της μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίων (λαδιού), γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές και ψυκτικές ιδιότητες. Όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα αέρια (μεθάνιο, κτλ) και τότε δημιουργείται υπερπίεση η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στο σημείο του βραχυκυκλώματος και της επαφής του με το οξυγόνο του αέρα) και στη συνέχεια σε έκρηξη. Το σημείο ανάφλεξης του λαδιού είναι 140 βαθμοί Κελσίου. Το λάδι δεσμεύει το νερό, για το λόγο αυτό απαιτείται θέρμανση με παράλληλη δημιουργία κενού και φυγοκέντριση του με μηχανή καθαρισμού για την αφύγρανση του. Κατά τη διαδικασία μείωσης του φορτίου ενός μετασχηματιστή, δηλαδή της συστολής του υγρού πλήρωσης, δημιουργείται συμπύκνωση υδρατμών στο δοχείο διαστολής, τους οποίους φέρνει ο αέρας που εισέρχεται σ'  αυτό μέσω του αφυγραντήρα στους μετασχηματιστές ισχύος ή του αναπνευστικού πώματο

ο δρόμος της απώλειας

του ΠΒ   στις Ροβιές οι ταμπέλες κλείνουν ένα ανοιχτό δρόμο... Φαντάσου να βιάζεσαι να προφτάσεις το φέρρυ στον Αγιόκαμπο ξεκινώντας από τη Λίμνη.Μόλις φτάσεις στη στροφή για Βουτά Ιστιαία, βλέπεις και τρελαίνεσαι, τα τόξα να σου δείχνουν υποχρεωτικά πορεία για Αιδηψό μέσω Ιστιαίας. Να γκαζώνεις στο δρόμο προς Βουτά για να κερδίσεις τον παραπάνω χρόνο που χρειάζεσαι,